17 oktober 2008

Välkommen till köket.

Nu börjar jag sakna att jobba.

Att jobba som kock är bland det roligaste som finns. Jag menar att stå och svettas i kök i flera timmar om dagen, lönen är inte den bästa, ob på 18,50 kr, dagar som kan strecka sig till 16 timmar, att klara av en 100 timmars vecka och fortfarande känna taget på att jobba. Där skärsår och brännskador ingår i den dagliga rutinen. Ja, jag vet det kanske låter konstigt för er "dödliga" men en kock är odödlig..

Okej låt mig förklara.

Jag kommer väl ihåg många kvällar när man har satts under pressade situationer och maten är på väg att ta slut och man är bara halvvägs igenom kvällen, eller för att utrycka mig i kock termer "sitta i skiten". Nya beställningar kommer in. Man börjar rota i kylen efter dom grejer man behöver, plötligt ber en av servitriserna fram bord 10 och snart där efter kommer en annan och ber fram bord 7 och 3. Huvudet är fullt av grejer just nu, men ger man sig bara fan på att man klarar det så gör man det! Behövs det så har du alltid någon som hjälper dig, man behöver så gott som aldrig fråga två gånger om hjälp, köket jobbar som ett team även om man sina egna stationer.

Man måste kunna skilja på jobb och fritid, att din kökschef ställer sig framför dig och frågar VA FAN TÄNKTE DU eller ÄR DU DUM I HUVUDET? för att man har gjort en tabbe i köket, det betyder inte att han hatar dig. När ridån går igen senare på kvällen och det är dags att gå hem så lämnar man jobbet innanför dörren när man låser. Jag vet en kväll när jag hade satt för mycket peppar på en carpaccio och ett helvete bröt ut för det. Det slutade senare på kvällen med att vi skålade med en White Russian ute på krogen. Det är också en sak som är säker, att alltid någon ställer frågan, utgång ikväll? Det brukar ofta ske kring åtta eller nio.

Med en kockkollega så kan man prata om vad som helst. Jag vet att jag kan säga till min kökschef eller för den delen någon annan kock i köket vad som som stör mig, allmäna kvinnoproblem eller kanske bara att man har det tungt just nu. Det kommer att stanna mellan oss.

Att ha ett jobb där kunskaperna flödar kring en hela tiden, där du aldrig är fulllärd. Som kock kan man alltid lära sig mer. Du kanske inte kommer att kunna tjäna så bra med pengar, men att ha folk som kommer och tackar dig för en fantastisk kväll efter dom har ätit en femrätters meny, när någon berättar för dig att det var nog det godaste dom någonsin ätit, det kan inte mäta sig med pengar. Att jobba som kock är nått speciellt.

"Att laga mat är en enorm kick. Det är som att ha jordens erektion, med Viagra strösslat ovanpå, och tolv timmar senare har den fortfarande inte gett med sig."
- Gordon Ramsey.

"Kockar jobbar när andra roar sig, de arbetar för att andra ska kunna roa sig och lagar till mat som de sjävla aldrig skulle ha råd att äta."
-Bill Buford

/C

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar Bill Bufors citatet. Peace! /Johan

Anonym sa...

Oj, kanske var jag inte så anonym=) Eller? Vilken Johan är det? Hah? / Brorsan=)

Anonym sa...

Shit! Nu är jag ju inte det minsta anonym längre. Jag är nog inte så bra på det här ändå. Hoppas ni har det bäst, ses i sthlm i december. / Anonym

Anonym sa...

Vänta, nu blev det ju fel igen. Äh fuck it. Be good!

Anonym sa...

hmm... de verkar vara en jävla skillnad på jobb och jobb, som snickare tjänar du bra men alla hatar dig och du hatar alla, iaf inom dom olika yrkena, du hatar konstruktören som ritat omäjliga lösningar, konstruktören hatar arkitekten som ritat omöjliga ritningar, arkitekten hatar beställaren som ville ha byggnaden så, beställaren hatar snickaren som inte byggt som den ville ha. osv osv osv. för att inte tala om elaren som dragit kablar där målaren ska fram och målaren som målat väggen där köket just ska upp i, eller golvläggaren som inte byggt färdigt golvet i sovrummen där garderoberna ska upp, eller arbetsledaren som ger sina anställda uppgifter som dom inte kan lösa för att de inte finns verktyg, eller leverantören som missade som vicktigaste bultarna i besällningen osv osv osv... vill ha ett nytt jobb, fast med samma betalt=)

phuu, ville bara få det lättat från hjärtat=)

puss puss, och vi kanske ses om nån mån!=)

//kammen