21 november 2011

6 månader

För ett halvår sen hade du vid den här tiden (23.11) varit ute ur magen drygt 3,5 timmar. Du var svullen och ny, alldeles rosa i hyn och nyfiken på världen.
Vi hade precis fått komma in och hälsa på Lisa som var i full färd med att klämma ut Nova (som kom 00.48). På BB somnade du, och sov i ett helt dygn.
Jag och Christofer var trötta och hungriga, fyllda av adrenalin men slut på kraft. Vi var lyckliga och förvirrade och visste inte vad vi skulle göra, utan bara tittade på dig där du låg i din balja från landstinget.

Du var fin och söt och inte lik nån av oss utan var en alldeles egen person, du hade inte så mycket hår, men en Tintin-lock längst bak på huvudet.

Idag är du en stor tjej, ingen bebis utan ett barn. Snäll och lättsam, enkel att vara med men också lätt för att leka själv. Du ligger ofta på din filt och är jätteduktig på att röra dig från det ena hörnet till det andra, vrida och vända hit och dit. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan du kryper, du är så sugen på att röra dig framåt, se mer av världen.

På natten sover du som en ängel, du sover fortfarande hela natten, från 19-20 ungefär och till 7.30-9.00, utan att vakna, gnälla eller äta. Dina jämngamla kompisar verkar ha det livat på natten, men du var snabb på att fatta att natten är till för att sova.

Du är trygg i den du är och din lilla kropp. När något går dåligt blir du arg, men om man avvaktar brukar du lösa problemet själv, eller hitta på något annat.

Du äter puréer av alla de slag, broccoli, jordärtskocka, blomkål, potatis, morot, sötpotatis, ärtor, majs, hallon, päron, mango och banan. Idag smakade du torsk med citron, lök och dill.

Du äter allt, smakar av och känner in när det är något nytt, men gapar sen efter nästa tugga.
Du äter smörgåsrån också, det är gott men svårt att pricka rätt. När du missar eller tappar blir du rätt sur..

Du ogillar att ha haklapp, klä dig, bli satt i vagn och spänna bältet i vagnen (fast det går över så fort man börjar promenera).

Du gillar när pappa busar med dig, banan, din kanin som du fått av faster Jenny, Bamse-prasselboken, lyssna på musik och när man pussar med ett gosedjur på din mun och gör ett högt pussljud.

En vanlig dag i ditt liv:
08.00, vaknar, äter 170 ml havrevälling.
Somnar om 30-40 min.
Leker ensamlek på lekmattan i ca 1,5-2 timmar.
10.30, äter en portion gröt 0,75 pulver + 1 dl vatten, d-droppar och ofta nån sked katrinplommonpuré.
11.00, klär vi oss och går hemmifrån, till ex mammagrupp. Åker vi buss så somnar du ofta en stund.
13.00, äter ersättning, 150 ml vatten + 5 skopor pulver.
Sitter och leker i vagnen med någon leksak, gärna bit-krokodilen.
16.00, brukar vi vara hemma. Då äter du puré, olika smak varje dag. Till efterrätt en mosad banan, din absoluta favorit. Du dricker vatten ur pipmugg.
Beroende på hur bra/mkt du ätit får du ibland en halv ersättning, sen sommar du kring 17 i din säng.
18.00, vi väcker dig. Du skulle kunna sova hur länge som helst men det är bäst att du vaknar så du hinner bli trött igen.
När du är nyvaken vill du gärna sitta och gosa en stund, sen leker du på filten medan vi äter middag.
Kring 19-tiden vill du ofta sitta i knät och vara nära, så då sitter du med oss i soffan. Du kan bli extra arg/ledsen om nått går dåligt, men det är bara för att du är rätt trött.
19.30, får du välling ofta i gungstolen i sovrummet. När du ätit upp brukar vi lägga mer dig, och du sover ofta inom 10 minuter. Senaste tiden har du blivit mer gråtig och ledsen vi sänggåendet, men det är ändå överkomligt. Vi sitter med dig en längre stund eller kramas med dig, då går gråten över.

Du har fått ganska mycket lugg, medan håret bak på huvudet fortfarande är rätt stubbigt. Du väger kring 8 kg och är drygt 70 cm lång. Du bär strl 68/74 beroende på vart kläderna är köpta. Du har strl 3 på blöjor och strl 3 på napparna på flaskorna.
Napp däremot har du helt slutat med (eller kanske aldrig riktigt börjat med).

Sitta kan du inte än, många av dina kompisar i Mammagruppen sitter själv utan stöd men du trivs hellre på mage eller rygg, och allra helst ståendes om någon håller i dig. Du är jättestadig på att stå men ostabil när du sitter..

Snarkningarna har tack och lov vuxit bort. Dock tror vi att första tanden är på väg, det känns så i din överkäke.
Du är lite småförkyld med snor och lite hosta, men det hade kunnat vara mycket värre. Ett annat barn i Mammagruppen har haft maginfluensa..

Du vinkar med handen, som om du "greppade" luft, men troligtvis så vet du inte vad gesten innebär än. Du säger en massa saker, rabblar och ramsar, och ibland blir det nått som kan uppfattas som ord, mamamam och heeeee. Om några månader ;)

Du är så stor tjej, sitter i knät och myser, stryker eller klappar den arm som håller om dig. Greppar efter näsor, glasögon, telefoner, fjärrkontrollen, strumpor och roliga vuxensaker, dina leksaker är inte lika roliga som en alvedonask eller handkräm.
Ibland känns det som du har världens snabbaste små händer som når allt på en millisekund.

Den glädje som man känner över att känna dig, spendera varje dag med dig och vara din förälder är monumental. Det känns som att ett rätt hyfsat liv innan har tiodubblats i värde sen du kom.

Jag längtar efter varje ny dag med dig.
Vår fina, söta, snälla, charmiga
Vilma Karolina Ywonne Brunström!



1 kommentar:

Elisabet sa...

Puss på dig älskade barnbarn. Mormor