20 oktober 2011

Vilma 5 månader





Idag blir Vilma 5 månader. Tiden går fort!
En pigg och alert tjej, glad nästan jämt. Hade en host- och snorförkylning i början av månaden, men den är borta nu. Då har man provat på det.. Nu var hon ju inte speciellt sjuk, hade ingen feber, men ändå. Man önskar man kunde hjälpa henne i hostattackerna och då känns det ju som ett halvt övergrepp att försöka suga ut snor med nässugen. Det är svårt att få fram budskapet "jag vill bara hjälpa" när hon gråter sitt allra sorgligaste gråt. Förunderligt dock att det tråkiga går över efter 1 sekund, bara man slutar och börjar leka. Då kan det väl inte vara så farligt?

Vi kör med smakportioner. Främst med gröt, men vi har smakat potatis, potatis/majs, potatis/morot och morot. Mangopuré, fruktmos och päron/aprikos och nu även katrinplommonpuré, fast det är främst för magen och ev bajssvårigheter. Hon verkar ha det lite kämpigare med bajsandet, inte svårt, bara mer jobb om man säger så. Hon har inte ont och gråter inte, men man ska nog ge henne vatten till maten iom att hon får i sig fibrer. Hon dricker vatten ur pipmugg, och hon börjar fatta tekniken, med reservation för hemskt mycket spill.
Men Sempers Mild Havregröt är ändå det hon gillar bäst. Potatis är sådär, morot är absolut ingen favorit. Fruktpuréerna går väl inte riktigt hem heller.. Än!
Allt tar sin tid och det tar tid att lära sig äta och dricka. Tålamod är min bästa vän :)
Hon verkar inte ogilla mat eller smaker, men det är mycket annat som spelar in. Det är rätt svårt att bara sitta i stolen, även fast man bullar med kuddar och handdukar.
Som huvudföda Får NAN 2 ändå räknas. 5 ggr om dagen, ungefär samma tider, ge och ta en halvtimma.
Om man är någonstans och är påväg hem, och det är svårt att blanda och värma så kan man uppehålla mycket enkelt nu, med en leksak eller nappen (som faktiskt sitter kvar en stund, ibland). Sen hjälper det ofta att hon får halvsitta i vagnen, livet blir så mycket mer intressant då :)

Hon är verkligen snäll. När jag träffar andra mammor i Mammagruppen så inser man ju vilket a-barn man fått. Deras barn ammar 4-8 ggr per natt, de får aldrig sova, de är upp flera gånger och känner om barnen svettas/fryser, barnen gallskriker när de är hon deras pappor så det är bara mamma som gäller. En del barn matvägrar (mjölk!), vissa vägrar ligga i vagn.. Många berättade om hur deras relationer till deras män har försämrats jättemycket, att de aldrig pratar, att pappan inte knutit an till barnet, att pappan inte vågar/kan/vill hålla sitt barn. En mamma berättade att hennes barn kan inte sova om hon inte ammar till sömns, och då höll alla andra med och sa att de var samma för dom!
Då känner man dig lite dum och vill helst inte prata.. Vad ska jag säga? Mitt barn går och lägger sig ca 19-19.30, vaken. Hon somnar själv i sin säng och sover hela natten oavbrutet till (tidigast) 6, ofta 7. Varje natt. Sen hon var 6 veckor.

Vissa har värsta helvetet! En kvinna ammar sin dotter från 18-23, och sen måste hon bära henne tills hon somnar. Pappan kan inte hålla för då blir ungen rabiat. Såhär har dom det, varje kväll.
Jag skulle inte klara det. Jag vet inte vad det är som vi gjort rätt men nått är det då för sådär ska det inte vara.

Jaja, tillbaka till vår unge igen!
Vilma har provat att rulla från rygg till mage, flera gånger samma dag. Tydligen var det ingen hit, för hon har inte gjort det sen dess. Men det kommer väl.

Det bästa hon vet är pappabus. Han leker med henne på ett så roligt sätt och hon skrattar så hon kissar på sig (bokstavligt talat). Han gör roliga ljud och blåser och lyfter och kittlar och är bara världens bästa pappa!
Hon och jag har de skönaste dagarna, sovmorgon och mys i soffan. Sen leker hon ofta naken på sin filt och leker ensamlek, sjunger en entonig ramsa och tittar på alla saker vi har. Hon är väldigt rörlig, lägger man henne i hörnet på mattan kan hon på några minuter ha jobbat sig till andra sidan, och bytt riktning och fått tag på massa andra roliga saker utanför filten.

Det är vår tjej det! Vår stora fina 7,5-kilos tjej :)

Inga kommentarer: